2016

ARTISTER 2017

AEROSMITH US
En epok går nu till ända. Ett av världens största rockband sätter nu punkt för sin långa karriär och SRF blir den enda konserten i Sverige under deras avskedsturné. Aerosmith från Boston erövrade världen i två omgångar. I hemlandet USA slog de sig in bland de allra största redan under 70-talet, med låtar som "Dream on", "Walk this way" och "Sweet emotion". På 80-talet vann de över även Europa, och albumtrion "Permanent vacation" (1987), "Pump" (1989) och "Get a grip" (1993) blev mångmiljonsäljare med en mängd hitsinglar under bältet. Alltsedan dess har de blues- och funksvängiga (hård)rockgiganterna befunnit sig på den absoluta världstoppen. Men allting har en ände. När Steven Tyler (sång), Joe Perry (gitarr), Brad Whitford (gitarr), Tom Hamilton (bas) och Joey Kramer (trummor) återvänder till SRF 2017 är det alltså för allra sista gången. Räkna med starka känslor när SRF-publiken tar farväl av en av sina mesta favoritakter genom tiderna.
Till toppen
SCORPIONS D
Tysklands första internationella hårdrocksstjärnor firade faktiskt 50-årsjubileum 2012. Fast 1962 var Scorpions förstås bara något som skolpojken och gitarristen Rudolf Schenker lekte runt med. Skivdebuterade gjorde bandet 1971, och då fanns även sångaren Klaus Meine på plats. Dessa båda herrar utgör Scorpions frontduo än i dag. Bandets mångåriga kärntrio fullbordades 1979 av Matthias Jabs, sologitarristen som förtjänstfullt axlat sina illustra företrädare Michael Schenkers och Uli Jon Roths mantlar. Med Matthias inhopp inleddes även Scorpions kommersiella guldålder, späckad med hits modell såväl hårda rockstänkare ("No one like you", "Rock you like a hurricane") som mjuka ballader ("Still loving you", "Wind of change"). Än i denna dag behåller bandet sin ställning som ett av den melodiösa hårdrockens absolut främsta, och nu har de inlett en ny, ur svensk synvinkel extra intressant era. Ny trummis är nämligen Mikkey Dee (ex-Motörhead).
Till toppen
IN FLAMES S
Tiderna förändras. 1983 kunde ingen ana hur stora de för dåtiden extrema debutanterna Metallica skulle bli. Och 1994 anade garanterat ingen att ett band från Göteborg som kombinerade death metal med 80-tals-heavy metal skulle komma att spela på arenor och headlina stora festivaler. Det sistnämnda bandet var förstås In Flames. Deras debut "Lunar strain" har följts av hittills elva ytterligare fullängdsalbum, som ofta haft stor påverkan på hårdrocksscenen som helhet. De banbrytande "melodic death metal"-släppen "The jester race" (1996) och "Whoracle" (1997). De musikaliskt breda och för den amerikanska scenen så inflytelserika "Reroute to remain" (2002) och "Come clarity" (2006). Och senast de atmosfäriska och alternativrockande klangerna på "Siren charms" (2014) och "Battles" (2016). Kanske är det denna vägran att stagnera som gjort In Flames till ett av Sveriges största hårdrockband någonsin. Detta blir deras enda svenska festivalspelning 2017.
Till toppen
RUNNING WILD D
Running Wild är ett av de mest inflytelserika och legendariska banden i europeisk metalhistoria. Alltsedan starten - debutalbumet kom 1984 - har de ägt headbangarnas hjärtan. De kraftfulla riffen, de storslagna refrängerna och Rolf "Rock'n'Rolf" Kaspareks hånfulla sång kännetecknar bandets hela katalog. I Sverige kom de bara att spela två gånger - i Stockholm 1989 och på SRF 2000. Och 2009 lades Running Wild ner. Dock inte för evigt - de är tillbaka med besked och det har blivit dags för deras tredje Sverigeframträdande. På SRF 2017 då, givetvis. Var annars?
Till toppen
ALTER BRIDGE US
Floridas Alter Bridge är ett av de största av vår tids hårdrockband som bildats under 2000-talet. 2004 slog sig tre fjärdedelar av postgrungegiganterna Creed ihop med sångaren Myles Kennedy - den sistnämnde numera känd även från Slashs soloband. Alter Bridge skivdebuterade samma år och uppvisade ett sound med en del av de moderna element från medlemmarnas tidigare karriär, i förening med influenser från 70-talets klassiska hårdrocksideal. En blandning som gjorde succé. Sin hittills största hit fick Alter Bridge 2010 med "Isolation", men bandet som sådant har bara blivit större. Femte albumet "The last hero" släpptes i oktober 2016.
Till toppen
LITTLE STEVEN & THE DISCIPLES OF SOUL US
Steven Van Zandt, alias Little Steven, är känd som gitarrist på Bruce Springsteens största plattor och för sin roll i tv-serien "Sopranos". Men han har även haft en betydande musikkarriär i eget namn. Med sitt Disciples Of Soul i ryggen solodebuterade han 1982 med den hyllade "Men without women". Senare blev han känd inte minst i Sverige för låten "Sun City" (1985) med Artists United Against Apartheid, och sitt lika politiskt engagerade soloalbum "Freedom - no compromise" (1987). 2016 återförenade han Disciples Of Souls och arbetar nu på sitt första soloalbum sedan 1999.
Till toppen
SWEDEN ROCK SYMPHONY ORCHESTRA S/UK/FIN/
Sweden Rock Symphony Orchestra är något helt nytt i Sweden Rock-sammanhang: en stor symfoniorkester med 48 musiker och kör som tillsammans med band och särskilt inbjudna gäster kommer att framföra nyarrangerade, välkända hårdrockslåtar för symfoniorkester som du aldrig har hört dem förut! Orkestern heter till vardags Sweden Symphony Orchestra och är en av Sveriges främsta privata orkestrar. Orkestern har skapats av dess dirigent Ulf Wadenbrandt och spelat i alla stora konserthus runt om i Sverige som Berwaldhallen och Göteborgs Konserthus, samt på TV4:s nyårsfirande, Rhapsody In Rocks 25-årsjublieumsturné med mera. Som professionell dirigent är Ulf Wadenbrandt mest känd för sina symfoniska, gränsöverskridande konserter. Han har etablerat sig som en respekterad och eftersökt dirigent i sina samarbeten med många av Sveriges främsta symfoniorkestrar och ledande artister. Kompbandet utgörs av det svenska prog rock/-metalbandet Freak Kitchen, för denna konsert förstärkta med den tidigare Magnum-keyboardisten Mark Stanway. Medverkande vokalister: Dan McCafferty (ex-Nazareth) Tarja Turunen (Tarja, ex-Nightwish) Joacim Cans (Hammerfall) John Lawton (ex-Uriah Heep) Peter Tägtgren (Pain, Hypocrisy) Joe Lynn Turner (ex-Rainbow, Yngwie Malmsteen) Hela projektet sätts ihop enbart för denna enda konsert, så detta blir något helt unikt som ingen Sweden Rock-besökare bör missa!
Till toppen
RIVAL SONS US
Rival Sons har ända från "början" - det vill säga sedan deras första icke-självfinansierade album "Pressure and time" (2011) - hyllats i vida kretsar som ett strålande framtidshopp inom nygammal rock. Rentav som Led Zeppelins naturliga arvtagare, enligt de främsta entusiasterna. Efterföljande album - "Hollow bones" (2016) är det femte och senaste - har befäst bandets stjärnstatus, och turnéer med giganter som Black Sabbath, Deep Purple och Kiss har också gjort sitt. I Sverige är Rival Sons-fansen många och hängivna, så i detta fall kan troligtvis SRF-triumfen tas ut i förskott.
Till toppen
RATT US
På 80-talet var glam metal hetare än hett, och Ratt var ett av genrens största namn. Album som "Out of the cellar" (1984) och "Invasion of your privacy" (1985), med låtar som "Round and round", "You're in love" och "Lay it down" är för evigt inskrivna i hårdrockshistorien. Efter det senaste, hyllade albumet "Infestation" (2010) lades Ratt på is, och för en tid sedan blev det en fråga för domstolen vem som äger bandnamnet. Nu är den saken avgjord: Stephen Pearcy (sång), Warren DeMartini (gitarr) och Juan Croucier (bas) äger namnet Ratt och tar nu bandet till Europa för en enda spelning - på SRF.
Till toppen
SAXON UK
Dessa heavy metal-legendarer hör till de stående favoriterna i SRF-sammanhang. Och det är ju inte så konstigt. Är det något ord som passar in på Biff Byford med manskap, så är det "pålitliga". Även om många fortfarande främst associerar Saxon med tidiga 80-talsalbum som "Wheels of steel" (1980) och "Denim and leather" (1981), gör de musik av hög till skyhög klass än i dag. Det kommande, tjugoandra (!) studioalbumet blir troligen inte ett undantag. Och live regerar Saxon ALLTID. Inte minst på SRF, där de av tradition alltid medför sin klassiska örn-ljusrigg. Så även i år.
Till toppen
CLUTCH US
Clutch är ett fascinerande inslag på den amerikanska rockscenen. Ett småstadsband från Maryland som skivdebuterade 1993, som en del av dåtidens alternativrockscen - fast ändå inte. Varken då eller senare har Clutch riktigt passat in i någon "scen". Egentligen är de "bara" ett svängigt och ganska hårt rockband som inte låter som något annat. De har också bara blivit populärare med åren och har upplevt de absolut största framgångarna i karriären med tionde albumet "Earth rocker" (2013) och efterföljaren "Psychic warfare" (2015).
Till toppen
STEEL PANTHER US
I en tid när pudelrock ansågs passé och skrattretande i USA, kom Steel Panther och gav lyssnarna en passande "ursäkt" att lyssna genom att ge musiken en parodisk prägel. Det blev succé. I Sverige, där pudelrocken lever och inte behöver driva med sig själv, har Steel Panther också funnit en publik. Skälet är förstås att Steel Panther gör bra pudelrock, parodi eller inte. Låtar som "Death to all but metal", "Party all day" och "Gloryhole" har nått kultstatus och vi kan nog utgå från att aktuella fjärde albumet "Lower the bar" också rymmer blivande publikfavoriter.
Till toppen
DORO PESCH'S WARLOCK D
Alla känner Doro Pesch som hårdrockens okrönta drottning. De flesta torde också känna till att hon slog igenom i bandet Warlock som splittrades 1989. Warlock gjorde fyra album som hålls högt i ära av heavy metal-fans. I synnerhet då det sista, "Triumph and agony" (1987), innehållande klassiker som "All we are" och "I rule the ruins". 2017 fyller plattan 30 år, och jubileet till ära har Doro och hennes dåtida parhäst Tommy Bolan (gitarr) återförenats för ett fåtal utvalda spelningar - däribland alltså SRF. Således ett mycket speciellt evenemang för sanna Dorofans.
Till toppen
APOCALYPTICA FIN
En av hårdrockshistoriens märkligaste succégrupper bildades 1993. Apocalyptica bestod från start av fyra cellister, med examen från Sibeliusakademin i Helsingfors. Sedan dess har de fyra cellisterna blivit tre, medan en sångare och en trummis har tillkommit, och bandets åtta studioalbum har sålts i över fyra miljoner exemplar. På årets SRF går Apocalyptica tillbaka till ursprunget, det vill säga 1996 års debut "Plays Metallica by four cellos". De kommer alltså att spela enbart Metallicacovers, i den unika stil som en gång gav dem deras hejdundrande genombrott.
Till toppen
PRIMUS US
De har kallats alternative metal-pionjärer, men frågan är om Primus ens låter sig beskrivas. Denna trio har sedan starten 1984 letts och frontats av Les Claypool, vars bisarrt virtuosa basspel är en grundbult i bandets sound. Album som "Sailing the seas of cheese" (1991), "Pork soda" (1993) och "Tales from the punchbowl" (1995) torde höra till rockhistoriens mer osannolika storsäljare, och bandets senaste album (2014) är baserat på "Kalle och chokladfabriken". Nämnde vi att de även gjort "South Park"-låten? Som sagt, detta galna band kan nog inte beskrivas, de måste upplevas.
Till toppen
MINISTRY US
Frågan "vilket är världens mest legendariska industrial metal-band" har bara ett tänkbart svar: Ministry. De bildades 1981, då som ett syntpopband, men bytte senare stil och fick sitt stora genombrott med det femte albumet "Psalm 69" (1992). På denna klassiker återfinns Ministrys största hits "Jesus built my hotrod", "NWO" och "Just one fix". Till dato har bandet släppt tretton studioalbum, senast 2013 års "From beer to eternity". Live är de en intensiv upplevelse och bandledaren Al Jourgensen hör till rockens mer färgstarka personligheter.
Till toppen
VENOM UK
De var det råaste, mest brutala och diaboliska bandet från New Wave of British Heavy Metal, så de uppfann sin egen genre: black metal. Venom släppte 1981 sin första singel "In league with Satan", följd av albumen "Welcome to hell" (1981) och "Black metal" (1982). Dessa släpp hör till metalhistoriens mest betydelsefulla och blev viktiga inspirationskällor för så väl thrash metal-vågen som den norska black metal-scenen. Till dato har Venom släppt fjorton studioalbum, och det är idag klassiske sångaren/basisten Cronos som styr skutan. SRF blir deras enda Sverigespelning 2017.
Till toppen
IAN HUNTER & THE RANT BAND UK
Ian Hunter hör till den ursprungliga glamrockserans verkliga ikoner. Han frontade de legendariska Mott The Hoople och medverkar på alla bandets sju album, däribland den av David Bowie producerade jätteklassikern "All the young dudes" (1972). Mott The Hoople kom att influera bland andra The Clash, Magnus Uggla (!), Hanoi Rocks, REM och Bruce Dickinson. Även som soloartist har den teatraliske och röststarke Ian lyckats bra, med hits som "Once bitten twice shy" och senast det hyllade albumet "Fingers crossed" (2016), innehållande låten "Dandy" - en hyllning till vännen David Bowie.
Till toppen
KIX US
Ett av de första och mest inflytelserika sleazebanden någonsin! Poison "lånade" Kix scenshow, Halestorms Lzzy Hale tog sånglektioner från Kix Steve Whiteman. Kvintetten från Baltimore släppte sex studioalbum mellan 1981 och 1995, däribland kultklassikern "Midnite dynamite" (1985) och platinasäljaren "Blow my fuse" (1988). 1996 splittrades Kix, men 2014 kom så deras hyllade comebackalbum "Rock your face off". 2017 är det dags för SRF-publiken att uppleva bandet bakom låtar som "Midnite dynamite", "Cold blood" och "Don't close your eyes" live.
Till toppen
ICED EARTH US
Floridas Iced Earth, som debuterade 1990, är ett av de verkligt stora namnen inom episk heavy metal. Deras sound rymmer influenser från såväl thrash som prog, deras lyrik omfattar mäktiga teman från såväl historien som skräckfiktionens värld. Album som "The dark saga" (1996) och "Something wicked this way comes" (1998) har klassikerstatus och det senaste, "Plagues of Babylon" (2014), gav bandet deras största listframgångar. I maj släpper Iced Earth sitt tolfte studioalbum och kort därpå återvänder Jon Schaffer (gitarr), Stu Block (sång) med flera till SRF.
Till toppen
EDGUY D
Tillsammans med Hammerfall och Nightwish var Edguy kanske de viktigaste fanbärarna för melodisk metals renässans på det sena 90-talet. I år firar bandet 25-årsjubileum, vilket de valt att uppmärksamma med ett antal utvalda konserter av "greatest hits"-modell. Varav SRF alltså blir en - kanske inte så oväntat då Sverige var ett av de första länder som upptäckte Edguy. Bandets tio album bågnar av fanfavoriter, så räkna med öronbedövande allsång när spelevinken och SRF-favoriten Tobias Sammet (även i Avantasia) med manskap återser sin svenska publik.
Till toppen
MUSTASCH S
Mustasch är ett av Sveriges absolut största hårdrocksband. De upplever faktiskt sin största framgång i detta nu, med hittills mer än 500 000 streams av nya singeln och Hasse Andersson-covern "Änglahund". Sammantaget har bandet, som bildades 1998, släppt nio fullängdsalbum och två ep:s fyllda med chosefri och tunggungande hårdrock. En del hits har det också blivit, varav den - fram till nu - största, "Double nature" (2007), med fog kan kallas klassiker. Ralf Gyllenhammar & Co har kort och gott en plats bland Sveriges rockgiganter, och har alltså ännu inte slutat växa.
Till toppen
GOTTHARD CH
2017 firar Gotthard 25-årsjubileum. Under detta kvartssekel har de från nästan första stund varit ett av Schweiz största band alla kategorier och sammanlagt sålt flera miljoner skivor. Album som "Dial hard" (1994), "Homerun" (2001) och "Lipservice" (2005) hör till den melodiösa hårdrockens klassiker. Bandets klassiske sångare Steve Lee dog i en MC-olycka 2010, men ska ändå gästa vissa låtar på SRF - 2017 års enda Gotthardspelning i Sverige - via storbildsskärm. Vi lär också få höra smakprov från det snart releaseklara albumet "Silver" med dagens Gotthardsångare Nic Maeder.
Till toppen
RHAPSODY IT
Stora nyheter för power metal-fans - Fabio Lione (sång) och Luca Turilli (gitarr, keyboard) återförenas på scenen under namnet Rhapsody. Dessa båda utgjorde den klassiska frontduon i det band som debuterade 1997 och med sin bombastiska "Hollywood metal" blev ett av power metal-genrens viktigaste. 2017 ska 20-årsjubileet firas på SRF. Luca och Fabio delar scen för första gången sedan 2011, understödda av Rhapsodybekantingarna Alex Holzwarth (trummor), Patrice Guers (bas) och Dominique Leurquin (gitarr). De ska bland annat spela bandets mest älskade album "Symphony of enchanted lands" (1998) i dess helhet.
Till toppen
BLACK STAR RIDERS UK/US
2012 beslöt det dåvarande Thin Lizzy att inte utge sin kommande platta som Thin Lizzy. Helt rätt tänkt, tyckte även fansen. Som Black Star Riders har bandet till dato spelat in tre album ("Heavy fire" släpps i januari) och visat sig fullt kapabla att stå på egna ben. Fast Thin Lizzy-klassiker spelar de förstås live ändå. Förutom Thin Lizzy-veteranen Scott Gorham (gitarr) utgörs sättningen av sångaren/gitarristen Ricky Warwick (ex-Almighty), gitarristen Damon Johnson (ex-Alice Cooper), trummisen Jimmy DeGrasso (ex-Suicidal Tendencies, Megadeth) och basisten Robbie Crane (ex-Vince Neil, Ratt).
Till toppen
VOIVOD CAN
Ett av metalhistoriens verkliga kultband! Voivod från Quebec bildades 1982 och lanserade sin egen unika blandning av heavy metal, extrem punk och progressiv rock. De blev kända som thrash metal-band, och deras kanske mest klassiska album "Killing technology" (1987), "Dimension hatröss" (1988) och "Nothingface" (1989) lever avgjort upp till epitetet. Sedan dess har bandet fortsatt experimentera och utvecklas, för att på senaste plattan "Target Earth" (2013) hitta tillbaka till sin klassiska stil. Kanske vi får höra något från det kommande fjortonde albumet på SRF?
Till toppen
CANDLEMASS S
Episk doom metal och Candlemass är näst intill synonyma begrepp. Nu fyller bandets andra, och kanske allra mest älskade album "Nightfall" (1987) 30 år. Detta ska givetvis firas med en jubileumskonsert på SRF, där plattan framförs i sin helhet. Plus en hel del annat, förstås. Och inte nog med det - basisten och bandledaren Leif Edling gör ett uppehåll i sjukledigheten för att medverka på konserten. Sammanfattningsvis: ett av Sveriges mest legendariska hårdrockband hyllar sin mest legendariska platta med stil.
Till toppen
COHEED AND CAMBRIA US
Hård, progressiv - vilket inte ska tolkas som krånglig - rock med inslag av såväl pop som punk och som pricken över i Claudio Sanchez' ljusa röst som ofta jämförts med Geddy Lee i Rush. Själva åberopar Coheed And Cambria influenser som Led Zeppelin, Pink Floyd, Police och Iron Maiden. De fullängdsdebuterade 2002 med det första av en serie konceptalbum om de så kallade "Amory wars", ett upplägg de övergav först på sitt åttonde och senaste album "The color before the sun" (2015). Ett band för sig, helt klart, som också blivit ett av det nya millenniets mest omtalade. Bandet kommer att spela hela den hyllade plattan "Good Apollo I'm Burning Star IV, Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness" från 2005
Till toppen
WINTERSUN FIN
Dåvarande Ensiferum-frontmannen Jari Mäenpää anade nog inte vad det skulle leda till när han 2003 startade ett sidoprojekt. Hans tanke med Wintersun var att "skapa musik som ger känslan av att sväva genom rymden". "Wintersun" släpptes 2004 som en episk hybrid av power-, folk-, black- och melodisk death metal. Att göra uppföljaren "Time" tog en smärre evighet, men till Jaris egen häpnad hade Wintersun redan många hängivna fans som lojalt höll ut tills plattan slutligen släpptes 2012. Och som det ser ut är dessa fans - plus ett gäng nytillkomna - fullt villiga att vänta så länge som krävs på att även kommande "Time 2" ska bli färdig.
Till toppen
KING'S X US
Med sin blandning av progressiv hårdrock, funk, soul med mera var King's X ett av de mest originella band som dök upp på det sena 80-talet. De tre första albumen - "Out of the silent planet" (1988), "Gretchen goes to Nebraska" (1989) och "Faith hope love" (1990) - säkrade bandets kultstatus och de turnerade med så vitt skilda akter som Iron Maiden, AC/DC och Pearl Jam. Albumet "XV" (2008) är deras hittills senaste, mycket på grund av trummisen Jerry Gaskills hjärtproblem. 2015 återvände King's X till livescenen och det drar även ihop sig till en ny platta från Gaskill, Doug Pinnick (sång, bas) och Ty Tabor (gitarr).
Till toppen
METAL CHURCH US
Seattles Metal Church hör till de verkligt klassiska banden inom speed metal och US power metal. Mest berömda är de för sina två första album med David Wayne (RIP) på sång, samt de tre följande med dennes ersättare Mike Howe. Efter bandets splittring 1995 lämnade Howe musikbranschen. Numera är både Metal Church tillbaka, och Howe tillbaka i Metal Church, till fansens stora glädje. Senaste plattan "XI" (2016) är bandets mest hyllade verk på mycket länge, och på det följer nu Metal Churchs första SRF-framträdande med Howe på sång.
Till toppen
THUNDER UK
Brittiska Thunder är ett rockhistoriskt unikum. De debuterade 1990 och är det enda "nyare" band som konsekvent och framgångsrikt hållit fast vid klassisk, brittisk, bluesbaserad hårdrock modell Led Zeppelin, Bad Company och Humble Pie. Thunder har aldrig knäckts av trender, utan snarare varit aktiva när de helt enkelt varit sugna på att göra något. De senaste åren har de varit riktigt sugna, och bandets många trogna fans är rörande eniga om att de två senaste albumen "Wonder days" (2015) och sprillans nya "Rip it up" spelar i samma liga som deras klassiska plattor.
Till toppen
AMORPHIS FIN
Ett av Finlands mest legendariska hårdrockband inledde sin bana som death metal-orkester 1990. Efterhand slog de in på ett annat spår, med det episka elementet från ursprungssoundet intakt men med en grund av folkmusiksinspirerade och progressiva tongångar. 2005 blev Tomi Joutsen Amorphis sångare och efter det växte bandets popularitet på allvar. Till dato har Amorphis släppt tolv studioalbum, utan en enda flopp. Tvärtom är deras ställning som ett av Finlands stora band på både scen och skiva lika stark som någonsin.
Till toppen
NIFELHEIM S
Black metal i ursprungsbemärkelsen - rå, brutal och chosefri - har varit Nifelheims paroll alltsedan bandet bildades 1990. Förebilderna stavas Venom, Bathory, Master's Hammer, den brasilianska 80-talsscenen och, inte att förglömma, Iron Maiden. Nifelheim är också kända för att bara göra vad de själva vill, när de vill, vilket kan förklara att de endast släppt fyra fullängdsalbum, senast 2007 års "Envoy of Lucifer". Denna totala kompromisslöshet har gjort dem till ett av scenens kanske mest respekterade band, och den har avgjort bidragit till deras ansenliga kultstatus.
Till toppen
CORRODED S
Norrländska Corroded åberopar Black Sabbath och Machine Head som influenser. De fick något av ett genombrott med låten "Time and again" 2009, och andra albumet "Exit to transfer" (2010) blev en stor svensk listframgång. Nästa platta "State of disgrace" (2012) följdes av en Europaturné som förband till Airbourne. Därefter fick Corroded skivbolagsproblem och släppet av fjärde fullängdaren "Defcon zero" har blivit rejält försenat. Nu är det dock slutligen på ingång, föregånget av aktuella med nya singeln "Age of rage" och i sommar intar Corroded återigen festivalscenerna.
Till toppen
DARE UK
Den mest begåvade musikern i Thin Lizzy någonsin", sa Phil Lynott om keyboardisten Darren Wharton, numera sångare i Dare. Dessas debut "Out of the silence" (1988) blev en AOR-klassiker och Sverigefavorit. Dares senare verk, som senaste albumet "Sacred ground" (2016), har en starkt keltisk prägel. Fansen är kända för sin hängivenhet, vilken knappast minskat av att de gamla medlemmarna Vinny Burns (gitarr, ex-Ten) och Nigel Clutterbuck (bas) numera är tillbaka.
Till toppen
WISHBONE ASH UK
Folkmusiksinfluerad rock på hög volym, kryddad med duellerande tvillinggitarrer. Med det konceptet blev Wishbone Ash ett av 70-talets stora band och influerade bland andra Thin Lizzy och Iron Maiden. Debuten kom 1970 och det stora genombrottet kom 1972 med tredje plattan "Argus", ofta framhållen som ett av det decenniets mästerverk. Än i dag är Wishbone Ash kultförklarade och fortfarande i högsta grad aktiva - deras katalog omfattar hittills 22 studioalbum och mycket annat smått och gott. Gitarristen och sångaren Andy Powell styr fortfarande skeppet och gitarren är fortfarande grundbulten i bandets sound.
Till toppen
FATES WARNING US
Ett av progressiv metals "big three" tillsammans med Queensrÿche och Dream Theater. Fates Warning från Connecticut bildades 1982 och kom att etablera en ytterst originell stil, baserad på en vemodig atmosfär, Jim Matheos' intrikata gitarrmelodier och det höga sångregistret hos först John Arch och sedan 1987 Ray Alder. Från mitten av 90-talet fjärmade sig Fates Warning från soundet på plattor som "Awaken the guardian" (1986), "No exit" (1988) och "Parallels" (1991). Tolfte albumet "Theories of flight" (2016) var emellertid ett rejält kliv närmare detta klassiska Fates Warning-stuk.
Till toppen
HELIX CAN
Med "Rock you" från deras fjärde album "Walkin' the razor's edge" (1984) fick Helix en hit som gjorde dem till favoriter inte minst bland svenska hårdrockare. Nästa album "Long way to heaven" (1985) blev också en svensk listetta. Efter denna storhetstid har Helix utstått många motgångar men levererar musikaliskt ännu i vår tid på album som "Vagabond bones" (2009) och "Bastard of the blues" (2014). För att inte tala om på scenen, ett element som gjort för bandets rättframma, slagkraftiga hårdrock med Brian Vollmers kraftfulla röst i högsätet.
Till toppen
HARDLINE US
Pudelrocken var som bekant inte super-inne på 90-talet, men även då utgavs plattor av detta slag som idag kallas klassiker. En sådan platta är tveklöst "Double eclipse", Hardlines debut från 1992. Bandet har sedan dess gjort ytterligare fyra album, men "Double eclipse" förblir en fanfavorit. För att fira plattans 25-årsjubileum blir det extra många låtar därifrån då Hardline återvänder till SRF. Det var på SRF som bandet 2013 gjorde sin första livespelning på elva år, men ett scenbyte i elfte timmen gjorde att många missade den. Nu får de alltså en ny, och extra klassikerspäckad chans.
Till toppen
GRAVE DIGGER D
Det tyska 80-talet frambringade månget heavy metal-band, men få med så bestående dragningskraft som Grave Digger. Just på 80-talet gjorde de förstås "bara" tre klassiska album (1984-86) för att kort därpå försvinna. Men på det heavy metal-fientliga 90-talet gjorde de comeback och blev rentav större än någonsin med en räcka storslagna temaalbum, varav "Tunes of war" (1996) kan vara det mest klassiska. På senare år har Grave Digger - nu som alltid frontade av Chris Boltendahl - närmat sig sitt ursprungliga råa sound och är i dagarna aktuella med nittonde (!) studioalbumet "Healed by metal".
Till toppen
CARCASS UK
Carcass från Liverpool är ett av de mest legendariska banden inom extrem metal. På verk som debuten "Reek of putrefaction" (1988) lanserade de en ny subgenre som skulle få namnet goregrind. Senare skapade de i "Heartwork" (1993) ett av de mest tongivande albumen inom melodisk death metal. Efter sammanlagt fem album splittrades Carcass 1996, men gjorde bejublad comeback på scen 2008. 2013 kom även en ny platta, "Surgical steel", som många gärna såg fick en uppföljare. I väntan på det kan man avnjuta Carcass på scen, där de är mer aktiva och populära än någonsin.
Till toppen
SATOR S
Borlänges Sator är kanske ett av Sveriges mest kända rockband. På sju av sina åtta studioalbum sedan 1988 håller de sig tämligen konsekvent till sin patenterade blandning av punk och ösig rock'n'roll. Undantaget är "Headquake" (1992), där Sator tog klivet in på hårdrocksterritorium. Det albumet blev faktiskt deras mest framgångsrika, förärades en Grammy och ynglade av sig klassiker som "We're right, you're wrong", "I wanna go home" och "I'd rather drink than talk". På SRF 2017 ska bandet framföra hela detta album, plus valda godbitar från övriga karriären.
Till toppen
GREAT KING RAT S
1992 släppte Great King Rat ett av de mest mytomspunna albumen i svensk hårdrockshistoria. "Great King Rat" är melodisk, välspelad, pampig och, enligt många, ett mästerverk. Tyvärr lades bandet ned kort därpå, och en återförening några år senare blev lika kortlivad den. Nu har det idag kultförklarade bandet återförenats i sin klassiska sättning, med bland andra Leif Sundin (sång-ex-MSG) och Pontus Norgren (gitarr, Hammerfall, ex-Poodles), för en enda, världsexklusiv spelning på SRF - som även kommer att filmas. Återigen ska alltså rockhistoria skrivas på SRF.
Till toppen
PHIL CAMPBELL & THE BASTARD SONS UK
Phil Campbell går till historien som Motörheads med marginal mest långvarige gitarrist - han var med från 1984 till slutet 2015. I sitt nuvarande band Phil Campbell & The Bastard Sons åtföljs han av just sina egna tre söner samt sångaren Neil Starr. Kvintetten har redan hunnit turnera med Saxon och ge ut sin självbetitlade EP i november 2016. Fastän detta nya gäng drar något mer åt traditionell rock'n'roll än Phils gamla band, känns hans karakteristiska gitarrkonster igen - och vi kan nog räkna med att en eller annan Motörheadgoding dyker upp i setlisten också.
Till toppen
THE HAUNTED S
När The Haunted bildades 1996 kom tre av medlemmarna från nyss nedlagda At The Gates. Det nya bandet behövde dock inte leva på gamla meriter. Med en fot i klassisk thrash metal och den andra i det samtida Göteborgssoundet blev de ett av det svenska 2000-talets mest inflytelserika metalband. Album som "The Haunted" (1998) och "The Haunted made me do it" (2000) är numera klassiker, samtidigt som varje efterföljande släpp haft något nytt och relevant att erbjuda. År 2017 ska The Haunted ägna dels åt idogt turnerande, dels åt att färdigställa sitt efterlängtade nionde album.
Till toppen
THE DEAD DAISIES AUS/US
Ett av senare års mest omtalade traditionella rockband har en ganska otraditionell struktur. Dead Daisies är centrerade kring gitarristen David Lowy, men har en roterande uppsättning som inkluderat medlemmar av Rolling Stones, Guns N' Roses, Black Sabbath med många flera. Sedan 2013 har Dead Daisies släppt tre album fyllda av hård, svängig rock'n'roll. De har också delat scen med bland andra Kiss, Aerosmith, ZZ Top och Def Leppard. Dagens sättning inkluderar bland andra sångaren/gitarristen John Corabi (ex-Mötley Crüe) och gitarristen Doug Aldrich (ex-Whitesnake).
Till toppen
ELECTRIC BOYS S
Electric Boys debut "Funk-o-metal carpet ride" (1989) gav dem en rivstart på karriären och en hit med "All lips'n'hips". Uppföljaren "Groovus maximus" (1992) drunknade beklagligtvis i grungevågen. Idag, däremot, är även denna en klassiker, med de rykande funkgroove och tidlöst psykedeliska melodier som är bandets signum. I år fyller albumet 25 år, och det vill Conny Bloom & Co förstås fira genom att framföra verket i dess helhet på SRF. Givetvis tillsammans med valda godbitar från Electric Boys övriga katalog - album nummer sex är för övrigt på ingång.
Till toppen
PRIMAL FEAR D
Ett av de största power metal-banden - fast själva kallar de sin musik heavy metal - firar 20-årsjubileum 2017. Tänk att det gått så lång tid sedan Primal Fear bildades av sångaren Ralf Scheepers (ex-Gamma Ray) och basisten/sångaren Mat Sinner (Sinner)... Elva studioalbum har det blivit hittills, däribland klassiker som "Nuclear fire" (2001) och "Seven seals" (2005) och senast "Rulebreaker" (2016). Självklart blir det jubileumsturné, varunder SRF blir den enda Sverigekonserten.
Till toppen
TREAT S
Med debutalbumet "Scratch and bite" (1985) blev Treat ett av sin tids hetaste band inom svensk hårdrock. Det blev ytterligare fyra innan bandet lades ned 1993, varav i synnerhet "Dreamhunter" (1987) räknas bland de främsta verken inom vad som ibland kallas "Scandi-AOR". När Treat väl återvände, var det i triumf: "Coup de grace" (2010) är ett av de mest hyllade comebackalbumen i svensk hårdrockshistoria. Ändå var bandets framtid länge fortsatt osäker, men till slut beslöt de att köra vidare, längs ett aningen mörkare spår, på "Ghost of Graceland" (2016).
Till toppen
LUCIFER'S FRIEND UK
Det återförenade kultbandet Lucifer's Friend imponerade stort på SRF 2015 och det är avgjort "by popular request" som de nu är tillbaka. Ursprungligen debuterade de 1970 och i synnerhet de fyra första albumen blev klassiker. Lucifer's Friends grej var att ingen skiva skulle vara den andra lik. De hann experimentera med såväl traditionell rock och jazz som tidiga versioner av både doom och speed metal innan de la av 1982. I oktober 2016 släpptes comebackalbumet "Too late to hate" och självklart står John Lawton (även ex-Uriah Heep) fortfarande bakom micken.
Till toppen
MERCILESS S
Under en tid när death metal var på väg att ta över från thrash metal, stod Merciless från Strängnäs med en fot i vardera lägret. Ruskigt snabbt, ruskigt brutalt. Debutalbumet "The awakening" (1990) var för övrigt det första skivsläppet på senare legendariska norska bolaget Deathlike Silence. Två album till blev det innan Merciless splittrades 1994. När comebackalbumet "Merciless" släpptes 2003 var bandet redan erkända som stilbildare och som ett av de stora kultbanden i den stolta svenska extremmetallhistorien - en status som de behåller än i dag.
Till toppen
THE BRANDOS US
The Brandos från New York bildades 1985 och har bland annat släppt nio studioalbum med klassisk, rå rock'n'roll - som en kritiker uttryckte det spelade de americana innan americana var coolt. Sångaren Dave Kincaid har ofta jämförts med John Fogerty. Debuten "Honor among thieves" (1987) fick strålande kritik och innehåller den eviga fanfavoriten "Gettysburg". På 90-talet växte Europa till the Brandos huvudmarknad och här är de fortfarande ett kultband på scen och skiva.
Till toppen
BLACK INGVARS S
Att spela kända låtar från andra genrer i hårdrockstappning är Black Ingvars koncept. Bandet har bland annat gett dansbandslåtar, barnvisor, julsånger och poplåtar humoristiska nytolkningar. Sedan de bildades i Göteborg 1995 har de släppt åtta album som sålts i över en miljon exemplar. Själva förklarar de att "arrangemangen i låtarna är på blodigt allvar men förpackningen får gärna locka till skratt". Att Black Ingvars består av garvade musiker och är ett synnerligen rutinerat liveband gör förstås ingenting sämre.
Till toppen
MYRKUR DK
Detta enkvinnasprojekt torde vara ett av de mest omtalade inslagen på black metal-scenen just nu. Den klassiskt skolade sångerskan och multiinistrumentalisten Amalie Bruun har med Myrkur kombinerat det råa och det väna. Influenser som Ulver och Darkthrone möter klanger lika förföriska som den nordiska folklorens alla farliga kvinnoväsen. Myrkur har bara varit aktivt sedan 2014, men har med ep:n "Myrkur" (2014), fullängdsalbumet "M" (2015) och liveplattan "Jerusalem" (2016) redan vunnit en entusiastisk publik. Som av allt att döma bara börjat växa.
Till toppen
ROB TOGNONI AUS
Den australiske bluesrockaren Rob Tognoni räknar AC/DC, B.B. King och Jimi Hendrix bland sina influenser. Sedan 1995 har han utgett sexton plattor. Sina största framgångar som liveartist har han upplevt i Europa och i synnerhet Danmark, där han 2004 deltog i ett evenemang inför 45 000 åskådare inklusive kronprinsen. För bluesentusiaster är han ett modernt fenomen, en av få gitarrister i vår tid som både kan spela och har en helt egen stil.
Till toppen
GRAND MAGUS S
Många band får bara uppleva en kort popularitetstopp i början av karriären. Grand Magus, som skivdebuterade 2001 och hittills utgett åtta album, hör inte till dem. Stockholmarna, som frontas av förre Spiritual Beggars-sångaren JB Christoffersson, har om något ökat rejält i popularitet. Gissningsvis för att de kommit på och förfinat en väldigt egen stil, där klassisk heavy metal möter doom metal-tyngd och 70-talsgung. Toppa med lite nordisk folkmusik och episka refränger, och ni får soundet som gjort Grand Magus till ett av Sveriges idag högst skattade heavy metal-band.
Till toppen
PICTURE NL
Picture är Hollands mest berömda tillskott till det tidiga 80-talets heavy metal-scen. Och bandets mest berömda album är troligen "Diamond dreamer" (1982) - en sannskyldig kultklassiker som gav Saxon och Judas Priest seriös konkurrens. Picture återförenades efter ett långt uppehåll 2007 och spelade på SRF året därpå. När de nu återvänder är det under speciella former. Hela originalsättningen är nämligen återförenad - plus en nytillkommen extragitarrist - och setlisten kommer att fokusera särskilt på albumen "Picture" (1980), "Heavy metal ears" (1981) och, givetvis, "Diamond dreamer".
Till toppen
THYRFING S
Thyrfing från Tyresö bildades 1995 och hör till pionjärerna inom viking metal. Bandets signum är kombinationen av traditionell black metal och influenser från nordisk folkmusik, samt texter på svenska. Thyrfing skivdebuterade 1998 och har sammanlagt släppt sju album, däribland klassiker som "Vansinnesvisor" (2002). Under åren har de bevarat sin särart och framhålls ofta som ett av de verkligt originella banden inom folk/pagan/viking metal. I nuläget arbetar bandet på sitt första album sedan 2013 års "De ödeslösa".
Till toppen
ROCKKLASSIKER ALLSTARS S
För femte året i rad bjuder Rockklassiker på "Sveriges största, bästa och mest kända after beach". I Rockklassiker Allstars ingår: Ian Haugland och Mic Michaeli (Europe), Bosse och Kebbe Lindmark (Dalton), Rob Marcello (Danger Danger) och Pontus Norgren (Hammerfall, Great King Rat, ex-Poodles). Självklart kommer bandet i vanlig ordning att gästas av kända artister, som kommer att namnges senare. Hårdrocksklassiker för hela slanten, hela tiden!
Till toppen
HEAVY TIGER S
Stockholmstrion Heavy Tiger hämtar sina influenser främst från 70-talet och band som Thin Lizzy, Hurriganes, AC/DC och Rolling Stones. Resultatet är ett sound med rockigt sväng och popbetonade melodier. Bandet debuterade stilenligt med en vinyl-EP, "Talk of the town", 2013, följd av fullängdaren "Saigon kiss" året därpå. 2016 kom singeln "Devil may care" som följts av nu aktuella albumet "Glitter". Heavy Tigers stjärna har hela tiden fortsatt stiga, inte minst tack vare deras ryktbart explosiva liveshow.
Till toppen
MOTVIND S
Göteborgska Motvind var på 70-talet ett av Sveriges hårdaste band. Konceptet byggde på tuff, genom-anglosaxisk rock med svenska, självupplevda texter från ett ofta hårt liv - texter som engagerade många och upprörde vissa. Debutalbumet "Känn dig blåst" (1976) blev en succé och fram till 1983 släpptes ytterligare fem album som sammanlagt sålde i flera hundratusen exemplar. Efter 1984 har Motvind framträtt mer sporadiskt, och det här blir de klassiska förortsrebellernas första framträdande på SRF.
Till toppen
ARTCH N
"Another return" (1988) fick lysande recensioner men sålde sisådär. Det var helt enkelt inte rätt tillfälle för ett traditionellt, melodiöst heavy metal-band från Norge att debutera. Uppföljaren "For the sake of mankind" (1991) utgavs just som grungevågen bröt ut och så var det roliga över. Artch är och förblir dock ett kultband bland heavy metal-konnässörer, och 2010 återförenades den klassiska sättningen för att nu alltså spela på SRF. Alltså inklusive sångaren Eric (Eirikur Hauksson), numera känd även från Ken Hensley och Magic Pie.
Till toppen
ART NATION S
Göteborgska Art Nation spelar melodisk hårdrock och bildades 2013 av sångaren Alexander Strandell, tidigare medlem av det kortlivade men hyllade AOR-bandet Diamond Dawn. Debutalbumet "Revolution" kom 2015 och ledde till världskontrakt med Sony. 2016 släpptes singeln "We are better together", specialskriven för världens största juniorfotbollstävling Gothia Cup. Art Nation har också prisats mycket för sin liveshow och får allt sammantaget räknas bland genrens mest lovande nykomlingar just nu.
Till toppen
LIONHEART UK
Lionhearts enda album "Hot tonight" (1984) är en av de mer melodiska pärlorna från New Wave of British Heavy Metal. Tråkigt nog förbisågs det på sin tid, och eftervärlden mindes länge Lionheart främst för att medlemmarna spelat i så många andra band - däribland Iron Maiden, Def Leppard, MSG, UFO och Sweet. I vår tid är bandet kultförklarat och är sedan 2016 återförenade med ny platta på gång. Gitarristen Dennis Stratton (ex-Iron Maiden, Praying Mantis) är som vanligt på plats och sången sköts av skicklige Lee Small (ex-Shy, Phenomena).
Till toppen
LOST SOCIETY FIN
Finska Lost Society är ett av de hetaste namnen i den nya generationen thrash metal-band av tvättäkta 80-talsmodell. Debuten "Fast loud death" (2013) var en välspelad och uppsluppen historia med drag av Tankard, Nuclear Assault och Municipal Waste. Efterföljarna "Terror attack" (2014) och "Braindead" (2016) har fortsatt längs samma spår, förutom att varje ny skiva låtit snitsigare än den föregående. Ett intensivt turnerande, med bland andra Overkill och Children Of Bodom, har också hjälpt till att på kort tid göra Lost Society till etablerade thrashhjältar.
Till toppen
A TRIBUTE TO LED ZEPPELIN S
Sveriges bästa Led Zeppelin-hyllningsband, har de kallats. Många skulle nog säga att Malmös A Tribute To Led Zeppelin är väl så bra även enligt internationell standard. Och tacka sjutton för det. Bandet har verkat under mer än ett decennium, fuskar verkligen inte med detaljerna vare sig när det gäller show eller sound, och inte minst: består av grymma musiker med bland annat självaste Pontus Snibb, mest känd som Bonafides frontman, bakom kaggarna. A Tribute To Led Zeppelin är i princip så nära Led Zeppelin man kan komma utan att faktiskt vara Led Zeppelin.
Till toppen
BOB WAYNE & THE OUTLAW CARNIES US
Bob Wayne kommer från Seattle och det har satt sina spår. Hans musik har sin grund i country men innehåller även element av punk, hårdrock och mycket annat. Själv konstaterar han att han influeras av "old school-country och old school-metal". Bob släppte sitt första egenfinansierade album 2006, och fick något av ett genombrott med fjärde, och första bolagsutgivna plattan "Outlaw carnie", (2011) som namngett hans band the Outlaw Carnies. Till dato omfattar hans katalog sju album väl lämpade för fans av Black Sabbath, Townes Van Zandt och alla tre Hank Williams.
Till toppen
EMMA VARG S
Emma Varg var 10 när hon började skriva låtar och 18 när hennes första singel blev en jättehit. Året var 2005, låten (och albumet) var "Cannonball" och det högenergiska Mötley Crüe-fanet var namnet på allas läppar. Efter andra albumet "This time" (2006) var det länge relativt tyst, fram till 2016 års comebacksingel och -album "Mother Mary". I februari 2017 kom ep:n "Surrender" och av responsen att döma är Emma Vargs återkomst efterlängtad. Men så är också rösten lika stark som någonsin, och de nya låtarna lika slagkraftiga och rika på hård rockattityd.
Till toppen
THE UNGUIDED S
The Unguided från Falkenberg bildades 2010 av Richard Sjunnesson, före detta sångare i Sonic Syndicate. Brodern och tidigare Sonic Syndicate-kollegan Roger spelar gitarr i The Unguided. Brödraduons nuvarande ensemble har hittills utgett tre fullängdsalbum och fyra ep:s, som föga överraskande bjuder på melodisk death metal med starka influenser från 2000-talets amerikanska metalcorescen. The Unguided har ingen önskan att leva på sitt förflutna, vilket inte har hindrat fans av gamla Sonic Syndicate från att ta dem till sitt hjärta.
Till toppen
STACIE COLLINS US
Fans av old school-rock modell ZZ Top, Rolling Stones och Georgia Satellites kryddad med country - lika old school den - bör absolut låna Stacie Collins ett öra. Som sångerska har hon beskrivits som "dottern" till Lynyrd Skynyrds klassiske frontman Ronnie Van Zant, och som pricken över i är hon grym på munspel. Sedan 2007 har hon släppt fem skivor som fått lysande recensioner. Som liveartist är hon om något ännu mer ryktbar, och har uppnått något liknande kultstatus i framför allt Europa och inte minst Sverige.
Till toppen
SUPRALUNAR S
Stockholmstrion Supralunar spelar hårdrock som är enkel men inte helt lätt att beskriva. Influenserna är många men det känns lite som att The Darkness möter Beatles. Slagkraftiga melodier står i alla fall i fokus. I nuläget arbetar Supralunar på uppföljaren till hyllade albumdebuten "A new hope" (2015), och som liveband har de redan byggt upp en lojal fanskara runtom i landet. Kuriosa: trummisen Johann Enoksson spelar även med death metal-veteranerna Epitaph.
Till toppen
VA ROCKS
Malmötrion Ida (sång, gitarr), Klara (bas) och Frida (trummor) har spelat tillsammans i över tio år nu. Influenserna bär namn som AC/DC, Danko Jones, Ramones och Runaways och det är med andra ord kick ass rock'n'roll som gäller. VA Rocks har släppt en ep och ett album, aktuella "Pull no punches", och turnerat i både Sverige och övriga Europa med band som Bonafide, Abramis Brama, Poodles och Sator.
Till toppen
KNOGJÄRN S
Knogjärn kommer från Karlstad och är lika hårda som namnet antyder. Texterna är på svenska och soundet rör sig i Panteras brutala regioner. 2016 fick bandet stor uppmärksamhet för låtarna "Fly för ditt liv" och "Nej nu j***ar" samt för en del hyllade festivalgig. I nuläget är de aktuella med singeln "Ni är i vägen" och under våren är det tänkt att fullängdsdebuten ska se dagens ljus.
Till toppen
VEONITY S
Veonity är ett power metal-band från Vänersborg som släppt en ep och två fullängdsalbum. I deras sound finns inga av de numera så vanliga symfoniska inslagen - här är det raka rör, mäktiga körer och massor av dubbeltramp i det sena 90-talets svensk-tyska tradition. Live kör Veonity helt utan förhandsinspelat och de har delat scen med band som Sabaton, Freedom Call och Kobra And The Lotus.
Till toppen
SVARTANATT S
Svartanatt från Stockholm spelar klassisk gitarrock som hämtad från skarven mellan 60- och 70-talet. Skramligt, svängigt och en gnutta psykedeliskt. Det självbetitlade debutalbumet kom 2016 och lovordades både i Sverige och utomlands. Under våren 2017 släpps nya singeln "Killer on the loose" och till sommaren ska album nummer två spelas in. Tiden däremellan ska Svartanatt bland annat ägna åt turnerande, dels i Sverige och dels i Spanien.
Till toppen
DEAD SLEEP S
Dead Sleep från Malmö spelar thrash metal i old school-stil med influenser också från 80-talets amerikanska punk/crossover-scen samt New Wave of British Heavy Metal. Med andra ord snabbt, rått och energiskt. Sångerskan och basisten Anna Wagner är bandets självklara blickfång. Första singeln "Aleppo" släpptes i början av 2017 och första fullängdsalbumet är tänkt att komma ut till hösten.
Till toppen
LEADING LIGHT S
Gotländska Leading Light bildades 2012 och spelar modern metal där brutalitet kombineras med melodiska utsvävningar. Med sitt första album "Protect the sinner", släppt 2014, fick de en entusiastisk beundrarskara och ett antal gigs i Sverige och utomlands. Efter en tids uppehåll är bandet nu tillbaka i en ny sättning, vars första smakprov är singeln "13".
Till toppen
NOCEAN S
Nocean från Stockholm spelar melodiös, alternativ rock med metalinfluenser och elektroniska inslag. Sedan de bildades 2013 har de hunnit släppa två ep:s och ett album, "Nothing to hide" (2016). Hösten 2016 släpptes deras första singel med en ny sättning, och ett nytt uppdaterat sound, lämpligt betitlad "The change". År 2017 ska Nocean ägna åt att skriva sitt andra album, samt turnera flitigt genom Europa.
Till toppen
SKELETON BIRTH S
Thrasharna Skeleton Birth från norrländska Boden bildades 2009 av Morgan Frööjd (sång, gitarr) som just återvänt efter militärtjänstgöring i Afghanistan. Hans upplevelser av detta ligger till grunden både för Skeleton Births texter och intensiteten i den snabba och hårda musiken. Albumet "War diary" släpptes 2014 och 2016 gjorde Skeleton Birth succé som förband på hela Raubtiers Sverigeturné. I nuläget jobbar bandet på sitt andra album.
Till toppen
SM I LUFTGITARR
SM i Luftgitarr har varit en folkkär tävling ända sedan 1983, då allt startade på Studion i Stockholm. Och nu är det dags igen! Efter ett antal deltävlingar runt om i landet, blir det precis som förra året final på Sweden Rock Festival! Finalisterna får alltså var sin 3-dagsbiljett till festivalen, där finalen går av stapeln den 10 juni kl. 18:00 i Rockklassikertältet. Priset i den stora finalen är en Fender Stratocaster American Standard 2017!
Till toppen
Stäng

Sök

Sök Sweden Rock

 

Sweden Rock använder cookies. När du använder vår webbsida godkänner du det, så läs gärna mer om vad cookies är och hur de funkar i vår cookiepolicy.

OK, då vet jag!